Οι οιωνοί ενός βίαιου περιστατικού

Είναι γεγονός ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη βία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων υπάρχουν οιωνοί που προαναγγέλουν το περιστατικό που πρόκειται να συμβεί. Επομένως, το να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα που ενδεχομένως μια μέρα θα μας σώσει από τα χειρότερα.

Δανειζόμαστε λοιπόν τα βασικότερα σημεία από το καταπληκτικό βιβλίο του Gavin DeBecker “The Gift of Fear”, και εξηγούμε μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που θα πρέπει να αναγνωρίζουμε για να αποφύγουμε την εμπλοκή σε κάποιο βίαιο συμβάν.

1. Εξαναγκαστική ομαδοποίηση – Πρόκειται για την περίπτωση στην οποία ένα πρόσωπο υπαινίσσεται ότι έχει κοινά στοιχεία με το άτομο που έχει επιλέξει ως θύμα και συμπεριφέρεται σα να μοιράζονται μια κοινή δυσχέρεια, προκειμένου το θύμα να νιώσει άνετα μαζί του. Συνήθως χρησιμοποιείται και το α’ πληθυντικό πρόσωπο για περαιτέρω παρακίνηση. Για παράδειγμα “δε χρειάζεται να μιλάμε έξω, πάμε μέσα”.

2. Γοητεία και καλοσύνη – Το κλασσικό κόλπο του να είναι κανείς ευγενικός και φιλικός μπροστά στο θύμα του προκειμένου να τον χειραγωγήσει αφοπλίζοντας τη δυσπιστία του.

3. Πολλές λεπτομέρειες – Συνήθως, όταν κάποιος ψεύδεται, προσθέτει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για να φανεί πιστευτός και αξιόπιστος στο θύμα του.

4. Τυποποίηση ρόλου – Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται μια προσβολή για να αναγκάσει το θύμα -που υπό άλλες συνθήκες θα αγνοούσε το θύτη- να εμπλακεί σε συζήτηση μαζί του για να αντιμετωπίσει την προσβολή. Για παράδειγμα: “βλέπω ότι είσαι πολύ σνομπ για να μιλήσεις με έναν τύπο σαν κι εμένα”. Τα θύματα τείνουν να θέλουν να αποδείξουν τον ισχυρισμό αναληθή.

5. Τοκογλυφία – Το να δίνει κανείς στο θύμα που έχει επιλέξει μια βοήθεια που δε ζητήθηκε ποτέ, αναμένοντας ότι αυτό θα νιώσει την υποχρέωση να του ανοιχτεί μέχρι ένα βαθμό ως αντάλλαγμα.

6. Απρόκλητη υπόσχεση – Η υπόσχεση του θύτη να κάνει (ή να μην κάνει) κάτι, χωρίς να του έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι η υπόσχεση θα σπάσει. Για παράδειγμα, ένα απρόκλητο “σου υπόσχομαι ότι θα σε αφήσω ήσυχο μετά από αυτό”, πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα αφήσει ήσυχο το θύμα πάραυτα. Παρομοίως, ένα απρόκλητο “αν συνεργαστείς δε θα σου κάνω κακό”, δυστυχώς μπορεί να σημαίνει ότι ο θύτης έχει πρόθεση να χτυπήσει το θύμα του.

7. Απόρριψη της λέξης “όχι” – Όταν κάποιος δεν αποδέχεται την άρνηση.

Be aware! Be safe!

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης